The tiffin!

Jag glomde saga en sak i forra inlagget. Jag maste ju bara beratta att jag far en fyravanings-tiffin levererad till dorren varje dag med ris, chapati, dal (linsgryta) och sabzimasala, lite olika  gronsaksgrytor varje dag. 22 Rs (4 kronor) kan ju det vara vart! Det tycker jag i alla fall! Det ar smaskens och det ar precis vad det ska bli nu, hem och ata lite mat!




Office kaos

Idag kom jag till kontoret i god tid, kvart over nio. De flesta i personalen satt och at frukost och lyssnade pa Bollywood-musik i pentryt. Precis som innan kommer jag innanfor dorrarna och alla blir forvirrade for de vet inte riktigt pa vilken avdelning och med vad jag ska jobba under dagen. Hittills har jag varit pa marketing, finance & accounting och purchase. Lite forvirrande, men det har med en sak i taget ar val inte deras storsta styrka!

I alla fall sa fick chefen for finance ett smarre utbrott pa Human Relations- chefen eftersom han insag att detta var en ohallbar situation for dem och for mig (med detta hattande fram och tillbaka pa olika avd.). "Look at it from her angle, she can't just come here everyday and waste her time just because you can't plan. Now give her a schedule!" HR chefen blev tjurig och vagrade svara pa tilltal.... Det kandes skont att finance chefen tog tag i det hela! Sa vi satt och gjorde ett schema under dagen och nu blir det en avdelning i taget pa ett lugnt och bra satt! I morgon och en vecka frammat ska jag vara pa deras andra kontor (den vita byggnaden om ni ser bilderna nedan) dar de ocksa har en del tillverkning.

Det var en ganska kaotisk dag idag... Men nu kanns det battre nar jag har en tydlig plan over vad jag ska gora. Sen far vi se hur bra de kan folja den!

I gar var jag pa Garuda Mall, en stor modern galleria har i stan. Riksha chaufforen pa vagen dit var en liten pojke som korde fruuuuuuktansvart snabbt trots att jag sa at honom flera ganger. Till slut slirade han in framfor gallerian och sa: Yes, Garuuda Mahal! He he, det var ganska komiskt insag jag efter dodsangesten lagt sig lite! Val inne drack jag den goooodaste milkshaken nagonsin: Saffran- och pistage - milkshake! Yummie!

trestegsplanen

Ni vet ju hur jag ar. Jag alskar listor, att planera upp och ha ett tydligt mal. Sjalvklart har jag tusen ganger stallt mig fragan vad syftet med denna resa ska vara. Vilka mal har jag och hur far jag ut mest av det. Detta har resulterat i en trestegsplan.

1 Praktik Ja, det ar ju det mest uppenbara. Att praktisera pa Trelleborg ar steg ett. Men en underrubrik ar att ocksa sammanstalla upplevelserna av denna praktik i en slags rapport. Kanske kan den vara rolig for nagon annan att ta del av, till exempel Trelleborg eller vem som helst som ar nyfiken pa business in India. Idag var jag pa inkops-avdelningen eftersom alla pa marketing hade nagon konferens. Inkop var ganska kul men i morgon ska jag sitta med Lakshmi och de pa Finance-avdelningen for nu ar det dags att skicka manadsrapporter till Sverige.

2 Hindi Ja, varfor Inte? Nar jag ar har i Indien maste jag ju bara passa pa att frascha upp mina kunskaper. Det var ju trots allt nastan tre ar sedan jag laste Indologi pa SU. Jag har faktiskt ocksa precis varit pa min forsta lektion. Min lararinna later mig bara tala hindi nar jag kommer innanfor hennes dorrar, sa det har kommer definitivt ge nagot!

3 Kontakter Det ar a och o har i Indien. Man kan inte bara mejla nagon, man maste ta sig tid. Sitta och dricka te, ni vet hela det dar. Jag har mina Shiva-visitkort nara tillhands och forsoker jobba lite pa mitt kontaktnat. Ska ha mote med Exportradet redan denna vecka formodligen och fa lite tips och rad fran dem. Annars har jag ett mote pa Telelogic pa gang, dar vi ska disskutera lite framtida mojligheter. Det ar spannande!

okej, det kanske later som att jag ar sjukt planerad men det ar ju skont att veta nar man har gjort sitt for dagen liksom och kan ga och shoppa pa Garuda mall, ga pa bio eller ligga hemma och kolla pa tv och bestalla hem samosas!



Midsommarafton

Bangalore fortsatter att overraska! Igar fick jag traffa svensk-communityt har i stan och det var jattekul! Att bara kliva in i en vaning full med svenskar som ater sill, knackebrod, jansons frestelse och jordgubbstarta, snapsar och partajar - det var inte det jag trodde att Bangalore skulle kunna bjuda pa! Det var haftigt att traffa sa mycket ungdomar som var i Indien av olika anledningar. En del jobbade, pluggade, gjorde volontarprojekt, var trainee eller bara reste. Men pa nagot satt sa ar man i samma situation sa det ar kul att lara kanna varandra! Sa kvallen var definitivt lyckad! Hoppas ni hade det lika trevligt i Sverige!

Idag har jag precis varit och atit lunch (Malai Kofta och Naan) och nu ska jag hem och gora hindilaxan! Jag ska namnligen fa privatlektioner i hindi tva ganger i veckan av en jattesot tant som ar pensionerad hindilarare! Det kan verkligen behovas for att fa lite mer flyt i pratet! Jag har borjat med att lasa Pippi Langstrump pa hindi som en uppvarmning!

Alvida dosto!



How was your journey madame?

Detta var den forsta kommentaren jag fick nar jag steg av planet i Bangalore! Och jag kan intyga att Madame har haft en mycket trevlig resa! Nu ar jag alltsa har, pa plats! Det har tagit lite tid att komma in i rutinerna har, sa mycket bloggande har det inte blivit, men nu sa!!

For det forsta maste jag saga att jag verkligen gillar Bangalore! Frisk luft, behagligt klimat (25-30 grader) och torr luft sa att man inte svettas sa fort man gar utanfor dorren. Det ar gronskande parker och lagom mycket trafik (inte som i Bombay dar man far istta med munskydd for alla avgaser)  Jag tar mig hemmifran till jobbet pa 25 min med autorikshaw trots att kontoret ligger pa andra sidan stan. Jag bor pa Cunningham Rd med familjen Minocher och de ar jattesnalla! Dar trivs jag verkligen! Men nu ar ni val nyfikna om min praktik! I will tell you:

Jag har borjat pa marknads-avdelningen med malet att fa kunskap om den indiska marknaden, kundebeteende osv. Men jag maste saga att det som ar mest intressant ar att sitta och observera kulturen i organisationen! Det ar cirka 50/50 man och kvinnor och genomsnittsaldern ar typ 28. De ar mycket trevliga! Jag klickade direkt med dem (sarskilt med Lakshmi, Mahavishnu och Sarasvati pa Finance and Accounting).  Lakshmnis favvo ar ocksa Shah Rukh Khan. Hon tyckte ocksa att jag borde kopa en sari "You would look soooo lovely in a sari!" Tjejerna har saris eller panjabis pa sig och killarna skjorta och byxor, men manga gar barfota! Det ar sa roligt, det ser liksom inte sarskilt business ut i mina ogon!

De jobbar inte 40 timmar i veckan, snarare 60. De ar har aven pa lordagar. Man kan dock fraga sig hur effektivt arbetet ar. De borjar vid 09.00. Da var jag dar - ensam! Ingen - inte ens receptionisten var dar! Vid halv tio - tio borjar folk droppa in och da ska rokelser tandas, te drickas och tjejerna ska prata om sin nya panjabis och hur de matchar ihop dem etc. Cheferna bryr sig inte... Efter ett tag borjar vi jobba! I borjar fick jag inte sa mycket kvalificerade uppgifter men nu har jag kommit in mer och mer i deras arbetsprocesser och det ar roligt. Jag ska dock bara jobba halva dagar 09.00 - 13.00 vilket i praktiken bara blir mellan 10.00 - 13.00.

Idag praktiserade jag att ta seden dit man kommer. Dvs. idag droppade jag in vid 09.55. 55 min efter min egentliga starttid. Pa mitt svenska vis var jag tvungen att saga "sorry, I'm late" till chefen, men det var ingen 'big deal'. Det var liksom ingen deal over huvud taget! Jag kom ju lagom till pujan och morgonteet. Idag satt jag med en av ingenjorerna och gick igenom nagra processer. Han var jattetrevlig och ny pa foretaget sa jag fragade vad han tyckte om Busak+Shamban. Han sa att han tyckte det var en skon stamning eftersom det inte var sa mycket hierarki (eller monarki, som han sa pa sin knackiga engelska). Vet dock inte om jag haller med honom... Det ar en ganska tydlig hierarki dar chefen sitter narmast AC:n. Det ar status!

Nej, det har blev ett langt inlagg! Vill bara avsluta med ett roligt citat som Marknadschefen sa i gar, Han berattade att personalen varje dag tar med sig sin egen lunch och ater i lunchrummet. Men foretagets policy ar att denna mat maste vara vegetarisk. "If they want to eat non-veg food, they can go out to eat, and never come back" Det sista tillade han med en skamtsam ton! Gud vilken skon installning!

Glad midsommar allihopa! Hoppas ni far en harlig afton! Ikvall ska jag pa midsommarfest med 25-30 andra svenskar som jobbar har i Bangalore! Ska bli jattemysigt!

Kramar Madame

What am I doing?

Ja, varför Indien nu igen kanske många tycker? Men denna resa är inte riktigt som de tidigare. Den här gången åker jag för att praktisera på ett svenskt företag i Bangalore. Det hela började med att jag kontaktade cirka 10 olika svenska företag som även finns i Indien. Ett företag som heter Busak+Shamban svarade och skrev att jag var välkommen till deras kontor i Bangalore över sommaren som praktikant. Jag har nu ett år kvar tills min civilekonomexamen så det här hoppas jag blir ett bra smakprov på vad som väntar… eller i alla fall ett steg på vägen mot det som väntar…

Vad är det här egentligen för ett företag? Busak+Shamban är en av världens största aktörer inom utveckling och tillverkning av tätningar och tätningssystem. De utgör marknadsorganisationen i Trelleborg Sealing Solutions som har mer än 30 produktionsenheter och över 40 marknadsbolag runt om i världen. Trelleborg Sealing Solutions ingår i sin tur i The Trelleborg Group som har cirka 22 000 anställda över hela världen. I Indien har B+S funnits sedan 1994 och de har idag 60 anställda (många trevliga hoppas jag!).

På måndag åker jag och på onsdag kommer jag att ha min första arbetsdag… Super scary såklart! Jag vet knappt vad jag kommer att syssla med där, men hur som helst kommer det bli mucho mucho interesante att uppleva en indisk kontors-vardag! Jag kommer observera och blogga om dessa upplevelser!



Lakshmi

Lakshmi


Yes hello!

Välkommen till min nya blogg som från och med nu kommer vara min fasta punkt, mitt andra hem när jag beger mig iväg till Indien en vända.... Ni kommer att få stå ut med "å ä ö - lösa" men kanske ändå inte helt värdelösa inlägg från mig. Jag ska försöka rapportera om det jag upplever/genomlider i detta underbara Moder Indien! Så håll utkik!